Skip to main content

Jazz Vibes

Omroep Drimmelen heeft voor de jazzmuziek ook een eigen radioprogramma; Jazz Vibes
 
Tijd van uitzending
Zaterdag: 10.00 - 12:00 uur (live)

Presentatie: Ton Hendriks

Het programma bevat muziek van verschillende jazzstijlen, ontstaan in diverse periodes. Tevens worden mededelingen gedaan betreffende actuele optredens van jazzmusici in de regio en van jazzfestivals m.n. die van Breda, Den Bosch en Bergen op Zoom.

Incidenteel worden in de uitzending regionale jazzmusici, o.a. van de jazzformatie Bosco, uitgenodigd om hun muziek te promoten en om te vertellen welke gevestigde  jazzmusici en 'stijlen hen hebben beinvloed.
Tevens komen regelmatig in het programma jazzliefhebbers hun muziekkeuze ten gehore brengen.   

Jazz-historie:

Aan het eind van de 19e, begin 20e eeuw is het 'Afrikaanse muzikale erfgoed' overgewaaid naar de Verenigde Staten; met name tot ontplooiing gebracht in New Orleans. Daarna zijn verschillende jazzstromingen ontstaan in diverse periodes. Ondervermeld zijn een aantal specifieke jazzstijlen met de kenmerken ervan, zodat een beeld kan worden gevormd van de geschiedenis van de jazz.

Swing & Mainstream: periode 1930 - 1940.
Traditionele jazzstijlen; meestal uitgevoerd door de big bands, o.a. door Glenn Miller, Duke Ellington, Count Basie, Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan.

Bebop (& Blues): periode 1940 - 1950.
Improvisatie met akkoorden in de opbouw van de solo?s. O.a. uitgevoerd door Miles Davis, Charlie Parker, Chet Baker, Stan Getz en Kenny Clarke.

Cool jazz: periode 1950 - 1955.
Jazzstijl met name onder de blanke musici in New York. O.a. uitgevoerd door Stan Getz, Gerry Mulligan, Dave Brubeck en Gil Evans.

West coast: periode 1953 - 1956.
Gestroomde stijl, in Los Angeles ontstaan als een mix van bebob, cool jazz en Europese klassieke muziek. O.a. uitgevoerd door Chet Baker, Art Pepper en Don Ellis.

Hardbob: periode 1955 - 1960.
Van oorsprong een zwarte jazzstijl, die in New York en andere oost-Amerikaanse steden is ontstaan als voortzetting van de bebop, echter met een grotere invloed van traditionele zwarte muziekvormen als blues en gospel. O.a. uitgevoerd door Art Blakey, Dexter Gordon, Clifford Brown en Curtis Fuller.

Free jazz & Improvisatie: periode 1960 - 1970.
Stijl, waarin afstand wordt genomen van de traditionele principes als een gestileerde toon op een instrument, het constante tempo en taakverdeling tussen solisten en begeleiders. Vrijere muzikale spelopvattingen. O.a. uitgevoerd door Miles Davis, Chick Corea, Keith Jarrett, Hans Dulfer en Eric Vloeimans.

Fusion: periode 1970 - 1985.
Deze stijl betekent ?fusie?, zijnde een samenstelling en vermenging van elementen uit de jazz met diverse andere muzieksoorten, zoals o.a. met rock, soul en rhythm & blues. O.a. uitgevoerd door Fourplay. Lee Ritenour, Thom Rotella, Earl Klugh, Larry Carlton en Pat Metheny.

Traditie, zowel als Vernieuwing: periode 1985 - heden.
Stroming gaande waarbij het zwarte muzikale erfgoed wordt gerestaureerd via swing, bebop, hardbob en traditionele jazzmuziek. Ook de electro-jazz doet zijn intrede. Vooral jonge musici wensen het spoor naar de jazzroots terug te vinden. O.a. uitgevoerd door Wynton Marsalis, Scott Hamilton, Roy Hargrove, Fay Claassen, Wouter Hamel, Gotan Project en Paulus Potters.

De vermelde stijlen zijn de meest elementaire stromingen in de jazz. Uiteraard zijn er nog veel meer afgeleide muziekstijlen die van invloed zijn op de jazz. Een voorbeeld hiervan is de loungemuziek, waarbij de dancemuziek (dream house) een onderdeel vormt.